Nie daj się wolnym rodnikom! 12 produktów pełnych antyoksydantów, które warto włączyć do diety.

Antyoksydanty to związki chemiczne, które wyłapują wolne rodniki. Zarówno jedne jak i drugie występują w naszym organizmie, w momencie ich równowagi, nie odczuwamy negatywnych skutków ich działania. Dopiero podczas zachwiania proporcji, a mianowicie gdy wolnych rodników jest więcej niż przeciwutleniaczy, zaczynamy odczuwać jakie spustoszenie wywołują. Przyspieszenie procesów starzenia, różnego rodzaju choroby serca, stany zapalne, cukrzycę, czy nowotwory.

Nie jesteśmy w stanie pozbyć się ich całkowicie ponieważ wytwarzają się one podczas spalania tlenu, którym oddychamy, jest ich pełno w spalinach, promieniowaniu ultrafioletowym, wysoko przetworzonych produktach oraz w smażonych i wędzonych potrawach. Aby zniwelować ich działanie uboczne, które widoczne jest również na naszej skórze, a objawia się suchością, nadwrażliwością oraz pojawieniem się zmarszczek, wystarczy wzbogacić naszą dietę w produkty, które są bogatym źródłem przeciwutleniaczy. Należą do nich głównie owoce, warzywa, herbaty – szczególnie zielona i biała, zioła oraz przyprawy. W produktach pielęgnacyjnych ekstrakty roślinne pozytywnie wpływają na funkcje fizjologiczne skóry oraz zabezpieczają kosmetyki przed działaniem wolnych rodników.

Oto niektóre składniki o działaniu antyoksydacyjnym, które powinny na stałe zagościć w naszej kuchni.

Jagody acai – jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy pochodzący z lasów Amazonii, warto wprowadzić je do swojej codziennej diety, ponieważ zawierają szereg witamin, wzmacniają układ odpornościowy, detoksykują nasz organizm i pozytywnie wpływają na proces trawienia, działają ochronnie na komórki organizmu, zapobiegają starzeniu się skóry i wykazują działanie przeciwzapalne. Jagody Acai są bogatym źródłem energii            oraz  substancji odżywczych dla naszego organizmu. Mogą być dodatkiem do owsianki, placuszków, bądź spożywane w formie wyjątkowo zdrowotnych soków.

Gorzkie kakao – bogate jest we flawonoidy, posiada dużą dawkę żelaza i magnezu, który niweluje skutki stresu oraz wpływa na wydzielanie endorfin. Bardzo ważne jest, aby wybierać kakao wysokiej jakości, które ma gorzki smak, zamiast substytutów tego produktu, ponieważ mają one zdecydowanie mniej wartości odżywczych dla organizmu. Mleko oraz cukier wpływają negatywnie na korzystne działanie nasion kakaowca.

Nasiona Chia (inaczej szałwia hiszpańska) – te małe ziarenka o małej kaloryczności są bogactwem składników odżywczych, zawierają dobrej jakości białka, bardzo dużą ilość błonnika, kwasy omega 3 oraz pierwiastki i minerały. Wpływają pozytywnie na pracę żołądka i jelit, mają bardzo podobne właściwości do siemienia lnianego. Istotne jest, aby nie było ich zbyt dużo w naszym jadłospisie, ponieważ wtedy ich działanie jest odwrotne. Chronią komórki naszego organizmu przed uszkodzeniem, nie zawierają glutenu.                Są świetnym uzupełnieniem deserów.

Jabłka – bomba witamin, minerałów i flawonoidów, nasz polski owoc to źródło zdrowia, szczególnie jego skórka. Jabłka posiadają również sporą ilość błonnika, który świetnie reguluje procesy trawienne.

Czerwona papryka – bogate źródło witamy C, E oraz witamin z grupy B, można jej używać w formie świeżej lub jako przyprawy.

Pomidor oraz przetwory pomidorowe – zawiera likopen, który wykazuje właściwości silnie antyoksydacyjne oraz jest bogaty w witaminę C, dużą ilość minerałów i pierwiastków, wykazuje się działaniem przeciwnowotworowym.

Winogrona– szczególnie czerwone, są bogate w resweratrol, silny przeciwutleniacz, który wpływa pozytywnie na odporność organizmu oraz działa przeciwzapalnie. Lampka czerwonego wina to świetny sposób, aby zapobiec procesom starzenia się skóryJ

Koenzym Q 10 – posiada go każda komórka naszego organizmu, możemy uzupełniać go składnikami pokarmowymi, ponieważ, z wiekiem jego ilość się zmniejsza. Szukajmy go w łososiu, makreli czy orzechach włoskich.

Witamina C – jeden z najsilniejszych antyoksydantów.  Oprócz cytrusów, znajdziemy ją w owocach aronii, czarnej porzeczce, pietruszce, truskawkach czy jagodach.

Zielona herbata – zawiera flawonoidy oraz katechiny. To silny antyoksydant o działaniu pobudzającym i wpływającym na spalanie tkanki tłuszczowej. Dobrym wyborem będzie także herbata biała, która także jest zdrowsza od tradycyjnej czarnej, a dodatkowo wyróżnia się delikatnym, wyrafinowanym smakiem.

Rozmaryn –  zioło, które niweluje skutki stresu oksydcyjnego, działa ochronnie na wątrobę oraz stosowany jako olejek na skórę wykazuje właściwości bakeriobójcze i przeciwzapalne.

Tymianek – aromatyczna przyprawa bogata w witaminy C, E, A,K, po którą chętnie sięgamy, ma działanie lecznicze oraz bakteriobójcze, pobudza układ odpornościowy. Jest świetnym dodatkiem do potraw.

 

Marlena Suwara, Kosmetolog