…..przeważnie z czarnych oliwek, kaparów i oliwy. W Internecie, książkach kucharskich możemy trafić na wiele różnych wariacji na temat tej pasty poniżej przedstawiam jedną z nich. Jej plusem jest łatwość przygotowania, niewielka lista składników i przede wszystkim smak. Pastę możemy używać nie tylko do kanapek czy tostów, świetnie sprawdza się jako dodatek do sosów, pizzy czy makaronu. W przepisie pojawiają się płatki drożdżowe. Namawiam do ich użycia, ponieważ są źródłem wielu cennych składników, np. witamin z grupy B, które między innymi poprawiają kondycję naszej skóry, paznokci i włosów. Płatki drożdżowe utrzymują odpowiednią mikroflorę jelitową. Możemy je znaleźć w sklepach ze zdrowa żywnością i w sklepach internetowych.
Składniki
200g wydrylowanych oliwek (około 1,5 szklanki)
2 łyżki pestek słonecznika
1 łyżka płatków drożdżowych
2-3 łyżki oliwy
Wszystkie składnik wrzucamy do naczynia i miksujemy na gładką masę. Gotową pastę przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce do 4dni.
Pomysł i realizacja Beata.