Zimą zależy nam na utrzymaniu ciepła oraz wzmocnieniu odporności, aby nie przeziębić się w chłodne dni. Dlatego nasza dieta powinna być bogata w pełnowartościowe białka i tłuszcze oraz ciepłe posiłki – zupy i gulasze, a także produkty pobudzające trawienie i rozgrzewające organizm.
POSIŁKI
Jedz ciepłe, rozgrzewające, rozdrobnione posiłki: zupy, gulasze, potrawki, potrawy z curry; na śniadanie: ciepła owsianka, ciepła kasza jaglana.
PRZYPRAWY
Dodawaj do wszystkiego przyprawy: czarny pieprz, imbir, kurkumę, koper włoski, kardamon, cynamon, pieprz cayenne – przyprawy dostarczają składników odżywczych, ułatwiają trawienie ciężkostrawnych potraw i rozgrzewają.
GORĄCE NAPOJE
Polecam herbatkę rozgrzewająca i pobudzająca trawienie z nasion kopru włoskiego, nasion kardamonu i nasion kminu (nasiona mieszamy w stosunku 1:1:1). Po przygotowaniu można ją przelać do termosu i popijać w ciągu dnia między posiłkami.
ODPORNOŚĆ
Do posiłków dodawaj kiszonki i kiełki, które wzmacniają odporność np. kapustę kiszoną, ogórki kiszone, marynaty, kiełki kozieradki, kiełki rzodkiewki, kiełki lucerny, kiełki słonecznika.
NAWILŻANIE
Zimową porą potrzebujemy nawilżyć się od środka, dlatego powinniśmy spożywać więcej nasion chia i nasion siemienia lnianego.
STYL ŻYCIA
Oprócz odpowiedniej diety zadbajmy również o styl życia dopasowany do tej pory roku – czyli:
- więcej odpoczywamy – śpimy 8 godzin na dobę
- wychodzimy na zewnątrz w czapce i szaliku – ponad 60% ciepła tracimy poprzez głowę
- ubieramy się i otaczamy żywymi kolorami: czerwień, pomarańcz, żółty
- praktykujemy jogę, pilates, spacerujemy, tańczymy
- masujemy się olejem sezamowym – możemy dodać kilka kropel olejku pomarańczowego lub różanego
- raz w tygodniu idziemy do sauny lub bierzemy gorącą kąpiel z kilkoma kroplami ulubionego olejku np. lawendowego.
W długie, zimowe wieczory jak najwięcej czasu spędzajmy z bliskimi lub oddając się miłej lekturze w zaciszu domowym 🙂
Kinga Grela, dietetyk