Gra w zielone…

… czyli spring rolls z warzywami. Wiosna w pełni, na straganach co raz większa różnorodność warzyw i owoców. Warto wśród nich wyszukać zielone warzywa. Zawierają one chlorofil, który w naszym organizmie łączy się z toksycznymi związkami i w ten sposób pomaga oczyścić organizm. Według medycyny naturalnej chlorofil wspomaga odnowę organizmu, leczenie anemii a także łagodzi stany zapalne.

Zielone warzywa są też źródłem witaminy C, A, a także kwasu foliowego.

Najlepiej oczywiście jeść je surowe i tu świetnie sprawdzą się spring rolls, czyli sajgonki na surowo. Farsz możemy skomponować z różnych warzyw, owoców, ziół czy orzechów. Wszystko zależy od naszej inwencji.

Składniki

pół zielonej papryki

pół dojrzałego awokado

pół ogórka

garść świeżego szpinaku

kiełki

połowa opakowania wędzonego tofu

papier ryżowy

cytryna, sól, pieprz

Wszystkie warzywa myjemy, awokado dodatkowo obieramy ze skórki. Paprykę, awokado, ogórek i tofu kroimy w podobnej wielkości paski. Papier ryżowy przygotowujemy według przepisu z opakowania. Na deskę kładziemy przygotowany papier ryżowy i na jego środku układamy wszystkie składnik (proporcje według uznania). Dodajemy trochę soli i pieprzu, skrapiamy kilkoma kroplami soku z cytryny i zawijamy. Polecam podawać z sosem sojowym. Składniki możemy dowolnie zmieniać, wszystko zależy jakie warzywa lubimy najbardziej,

P1200480P1200478P1200477P1200476

 

Beata

znaczek_smacznie_dla_urody