… czyli spring rolls z warzywami. Wiosna w pełni, na straganach co raz większa różnorodność warzyw i owoców. Warto wśród nich wyszukać zielone warzywa. Zawierają one chlorofil, który w naszym organizmie łączy się z toksycznymi związkami i w ten sposób pomaga oczyścić organizm. Według medycyny naturalnej chlorofil wspomaga odnowę organizmu, leczenie anemii a także łagodzi stany zapalne.
Zielone warzywa są też źródłem witaminy C, A, a także kwasu foliowego.
Najlepiej oczywiście jeść je surowe i tu świetnie sprawdzą się spring rolls, czyli sajgonki na surowo. Farsz możemy skomponować z różnych warzyw, owoców, ziół czy orzechów. Wszystko zależy od naszej inwencji.
Składniki
pół zielonej papryki
pół dojrzałego awokado
pół ogórka
garść świeżego szpinaku
kiełki
połowa opakowania wędzonego tofu
papier ryżowy
cytryna, sól, pieprz
Wszystkie warzywa myjemy, awokado dodatkowo obieramy ze skórki. Paprykę, awokado, ogórek i tofu kroimy w podobnej wielkości paski. Papier ryżowy przygotowujemy według przepisu z opakowania. Na deskę kładziemy przygotowany papier ryżowy i na jego środku układamy wszystkie składnik (proporcje według uznania). Dodajemy trochę soli i pieprzu, skrapiamy kilkoma kroplami soku z cytryny i zawijamy. Polecam podawać z sosem sojowym. Składniki możemy dowolnie zmieniać, wszystko zależy jakie warzywa lubimy najbardziej,
Beata