…z kaszą w roli głównej.
Każde dziecko wie, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, ma nam zapewnić energię i dobry nastrój. Niestety trudno znaleźć czas na przygotowanie wartościowego śniadania gdzieś pomiędzy wstaniem z łóżka, porannym prysznicem a szukaniem kluczy. Na ratunek mogą przyjść koktajle. Przyrządza się je szybko, są sycące, można je zabrać ze sobą i tylko od nas zależy jaki nadamy im smak oraz wartość odżywczą. Warto, aby bazą koktajlu była kasza (jaglana, gryczana, jęczmienna, kukurydziana). Polecamy eksperymenty z ryżem czy komosą ryżową. Bazę już mamy, czas na dodatki. I tu zaczynamy szaleć. Chociaż sezon letni już za nami, wciąż możemy wybierać spośród dostępnych warzyw i owoców, a także dodawać ulubione bakalie.
Poniżej dwa przykładowe koktajle na raz – dwa – trzy. Z podanych składników przygotujemy ponad 500ml koktajlu. Jeśli napój wyjdzie za gęsty można dodać więcej mleka roślinnego lub wody. Kaszę warto ugotować dzień wcześniej, aby zaoszczędzić sobie czasu.
Owocowy
szklanka malin (około 20 dkg)
½ do ¾ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
banan
brzoskwinia
szklanka mleka sojowego (można użyć innego lub wodę)
2 łyżki syropu z daktyli lub innego słodu (można pominąć)
Owoce myjemy. Brzoskwinie i banana obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Kaszę, owoce wrzucamy do naczynia dodajemy syrop z daktyli dolewamy mleka i miksujemy na gładką masę.
Warzywny
porządna garść szpinaku
2 średniej wielkości ogórki gruntowe (możemy użyć też szklarniowych, około 15dkg )
½ do ¾ szklanki ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej
sok z połowy pomarańczy
szklanka mleka arachidowego (lub innego, polecam używać mlek roślinnych)
Warzywa myjemy. Ogórki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia i miksujemy. Możemy dodać szczyptę soli, pieprzu lub innych ulubionych przypraw. I voila ! 🙂
Beata Marciniak