Napój imbirowy…

… z dodatkiem cytrusów. Imbir to skarbnica różnych dobroczynnych składników. Rozgrzewa nasz organizm, a także zawiera substancje antybakteryjne i przeciwzapalne. Wspomaga ukrwienie naszego mózgu wpływając na poprawię koncentracji. Jest też pomocny na mdłości czy przy chorobie lokomocyjnej. A czy ma wpływ na nasz wygląd? Niektórzy naukowcy twierdzą, iż zawarty w nim kapsaicyn przyczynia się do wzrostu temperatury ciała, co sprawia, że organizm zużywa więcej kalorii co w konsekwencji może pomóc schudnąć.

Cytrusy w tym przepisie to źródło witaminy C, która pełni role przeciwutleniacza wymiatając z organizmu wolne rodniki.

Garść melisy ma nas odprężyć i uspokoić skołatane nerwy. Zmniejsza stany lękowe i bezsenność, a także pomaga niwelować zespół przewlekłego zmęczenia. Ma również działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.

1 cytryna

1 pomarańcza

Garść świeżej melisy

750 ml wody mineralnej lub zimnej przegotowanej

1 łyżeczka startego świeżego imbiru

Obieramy kawałek imbiru i ścieramy na tarce o małych oczkach do uzyskania ilość małej łyżeczki. Owoce myjemy i przekrawamy na pół. Z połówki cytryny i pomarańczy wyciskamy sok i przelewamy do dzbanka, dodajemy starty imbir i umyte listki melisy. Pozostałe połówki owoców kroimy na plastry, które następnie dzielimy na ćwiartki i też dorzucamy do dzbanka. Wszystko zalewamy wodą. Napój gotowy. Latem możemy dorzucić kilka kostek lodu a zimą lekko podgrzać napój.

14a3

Beata

znaczek_smacznie_dla_urody