Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3, znane również jako długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe (LC-PUFA), są wysoce pożądane w naszej diecie ze względu na korzyści dla zdrowia takie jak ochrona układu sercowo-naczyniowego, rozwój intelektualny, wspomaganie pracy mózgu, wzmacnianie układu odpornościowego czy ochrona przed nowotworami. Pierwotnie pozyskiwane z ryb, jednak rosnące obawy związane z bezpieczeństwem żywności, zasobami ryb, połowami przemysłowymi i zanieczyszczeniami metalami ciężkimi w niektórych olejach rybnych spowodowały wzrost zainteresowania alternatywnymi źródłami kwasów tłuszczowych omega-3, w tym mikroskopijnymi algami, bakteriami, grzybami i drożdżami. Algi są głównym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 w morskim łańcuchu pokarmowym, a ryby pozyskują je poprzez dietę. Zatem algi oferują nam bezpośrednie i odnawialne źródło tych cennych kwasów.
Nowe źródła kwasów omega – 3
Olej rybi zawiera kwasy tłuszczowe omega-3, które różnią się od kwasów tłuszczowych omega -3 pochodzących z oleju lnianego. Są to głownie: kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA, które w dużych ilościach posiadają organizmy przystosowane do zimna, takie jak np.ryby zimnowodne jedzące algi bogate w kwasy tłuszczowe omega -3. Dlaczego kwas DHA jest dla nas tak ważny? – Ponieważ stanowi około połowę kwasów tłuszczowych znajdujących się w mózgu i powiązany jest z właściwościami prozdrowotnymi przypisanymi kwasom tłuszczowym omega-3, w szczególności: ochroną siatkówki, rozwojem mózgu i zapobieganiem spadkowi zdolności poznawczych.
Organizm ludzki może wytwarzać DHA z kwasu omega-3 alfa linolenowego pochodzącego z oleju lnianego – jednak niezbyt wydajnie. Skłoniło to naukowców do pozyskiwania kwasu DHA z ryb lub z oleju rybnego. Kardiolodzy zaczęli zalecać swoim pacjentom przyjmowanie 1 g dziennie mieszanki EPA / DHA. Ale w ciągu zaledwie kilku lat trwającego silnego trendu na suplementację olejem z ryb powstało wiele dylematów. Pojawiło się pytanie – co ze zrównoważonym rozwojem i suplementacją kwasami omega – 3 dla wegetarian?
Odpowiedzią było sięgnięcie do źródła, czyli do alg. Ale nie tych, które tworzą kwasy omega-3 charakterystyczne dla oleju lnianego, a mikroskopijnych alg, które same wytwarzają DHA. Algi wyhodowane na farmach zgodnie ze zrównoważonym rozwojem dostarczają kwas DHA, który może zostać oznaczony etykietą wegańską, a także kwalifikuje się do certyfikacji jako koszerny i ekologiczny. Kwas DHA pochodzący z mikroskopijnych alg jest zatwierdzony również dla preparatów dla niemowląt i znalazł szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym: w sokach owocowych, mleku, mleku sojowym, oleju spożywczym, sosach i tortillach. Ale czy DHA pochodzące z mikroskopijnych alg jest tak samo skuteczne w zapobieganiu chorobom serca, jak DHA, który czerpiemy z oleju z ryb? Wiele badań sugeruje, że odpowiedź brzmi „tak”. Wyniki jednego z nich zostało opublikowane w The Journal of Nutrition. Naukowcy z Instytutu Wellness w Cleveland Clinic, z Departamentu Żywienia na Wydziale Zdrowia Publicznego Uniwersytetu Harvarda, Brigham and Women’s Hospital w Bostonie oraz Szkoły Medycznej Uniwersytetu Harvarda przeprowadzili systematyczny przegląd randomizowanych badań klinicznych opublikowanych w latach 1996 – 2011. Zespoły badawcze zbadały związek pomiędzy suplementacją DHA pochodzącego z alg, a czynnikami ryzyka choroby sercowo-naczyniowej, trójglicerydami i cholesterolem HDL.
Na czym polega ten związek? – Zbyt wysokie stężenie trójglicerydów grozi wystąpieniem zawału serca i udaru mózgu, natomiast cholesterol HDL to tzw. „dobry cholesterol”, który pozytywnie wpływa na choroby krążenia. Naukowcy odkryli, że suplementacja DHA pochodzącego z alg obniżyła poziom trójglicerydów i zwiększyła poziom cholesterolu HDL. Na razie DHA z alg wydaje się być trwałym, alternatywnym źródłem DHA, które może zaspokoić zarówno potrzeby konsumentów, jak i wymagania wegetarian, a także zaspokoić większość, jeśli nie wszystkie korzyści zdrowotne czerpane obecnie z kwasów omega – 3.
Odkryj wegańskie suplementy z Kwasami tłuszczowymi Omega – 3 marki Holistic:
Holistic Chlorella – to suplement diety zawierający zieloną algę – Chlorellę, która jest jedną z najbogatszych w wartości odżywcze roślin występujących w naturze. Chlorella składa się w około 60 procentach z wysokiej jakości białka,zawiera ważne aminokwasy, witaminy, minerały i niezbędne kwasy tłuszczowe omega – 3 i omega – 6.
Holistic Chia – jest produktem zawierającym ekologiczne nasiona chia – szałwii hiszpańskiej. Nasiona Chia są bogate w kwasy Omega-3, błonnik oraz białka.
Źródła:
Journal of Nutrition